Medlemsrapport från lavinkurs Friåkning 1

På direkt medlemsinitiativ och förfrågningar från intresserade klubbmedlemmar organiserade UKHK i samarbete med Hemavan-baserade instruktören Eje Olsson en 2,5-dagars kurs i lavinkunskap med teori och praktik den 9-11 april 2023. Ronnie Magnusson var en av deltagarna och skrev följande rapport efter kursen:

Praktiska kursdagar i lavinkunskap från 10-11 april i Hemavan 2023. Foto: Ronnie Magnusson.

Vi var fem deltagare, tre från UKHK och två från personalen i Hemavan-backarna som genomförde en lavinutbildning under tre dagar med lavininstruktören Eje Olsson (SVELAV-lavininstruktör och yrkesmilitär) en mycket bra instruktör med bred och djup civil och militär kunskap om laviner och hur vi som skidåkare m.fl. ska förhålla oss till snö och förflytta oss på berget…att han också var väldigt trevlig gjorde dagarna ute på fjället sköna.

Teorikväll innan kursens två praktikdagar

Utbildningen startade med ett teoripass på söndag kväll och sedan måndag och tisdag ute på fjället runt Hemavan. Utbildningen avslutades på tisdag eftermiddag med sammanfattning av teorin, utvärdering och utdelande av certifikat.

Teroipasset bestod dels i att bekanta sig med och lära sig att använda information från olika hemsidor (se nedan) som samlar information om väder, vind, snöförhållanden m.m. Dels att utifrån kartor och bilder på olika bergssidor träna på att göra kloka vägval såväl uppför som nedför berget. Samt så klart en teoretisk del om hur vi använder våra verktyg – lavinsändare/transceiver, spade, lavinsond och olika lutningsmätare.

Färdigheter som kräver träning i fält

Ute på fjället övade vi mycket på att mäta och uppskatta lutningar på distans, från sidan och stående under, i, vid eller ovanför en sluttning. Vi använde olika tekniker för detta med lutningsmätare på stav och i telefon samt med kompasser med lutningsmätare. Givetvis tränade vi mycket med att söka med transceiver, använda lavinsond och olika tekniker för att gräva fram ett lavinoffer…det är olika tekinker beroende på hur djup offret ligger och hur mänga man är som gräver. Alla i gruppen klarade att hitta ett offer med trancseiver under tre minuter samt gräva fram offret på cirka 1,5 meters djup under 15 minuter.

En annan övning bestod i att på avstånd nerifrån betrakta en bergssida/kulle och hitta lämpliga säkra vägar uppför och sedan att påbörja att gå uppför för att sedan på vägen uppför behöva göra nya bedömningar och vägval beroende på hur förhållandena visar sig vara när man väl är uppe på berget. Likaså fick öva på att ta oss ner för en sluttning utan att först ha sett den nerifrån och göra vägval nerför utan behöva åka brantare än 30 grader.

Utbildningen var mycket bra och gav värdefulla kunskaper som man direkt känner att man vill, behöver och ”måste” utöka med fortsättningskurser – ju mer man lär sig desto mer inser man att man behöver lära sig mer. 😊

Vi som deltog från UKHK: Ronnie Magnusson, Chatarina Larson och Antonia Alenskär Magnusson.

Nyttiga länkar att läsa inför turer på fjället:

https://lavinprognoser.se

https://lavinprognoser.se/sa-laser-du-lavinprognosen/legend-lutningskarta/

svelav.se 

https://www.smhi.se/

https://www.smhi.se/vader/observationer/observationer

Föregående
Föregående

Kursprogram för våren 2023 ute nu

Nästa
Nästa

Årsmötet 2023 hålls i Vinterträdgården på Ålidhem i Umeå