Nationell isklätter-träff hölls i Abisko 24-27 november

Johan Norén och Magnus Hall startade traditionen med en försäsongsträff i Abisko 2013. De hade åkt upp mitt i November för att klättra is och insåg vilken guldgruva Abisko-området är under just försäsongen för isklättrare. Snömängderna har ännu inte byggt upp, men kylan har ofta kommit och isfallen byggt på tillräckligt för att göra de flesta mer eller mindre välkända turer.

- Där och då bestämde vi att det var den första träffen och att vi skulle fortsätta varje år men bjuda in folk att dela denna härliga försäsong med oss, berättar Johan Norén.

I år var det uppemot 35 personer på plats från en rad klubbar runtom i Sverige. Bohuslän, Stockholm, Umeå och Östersund var representerade. När Johan tänker tillbaka uppskattar han att det brukar vara mellan 25-35 personer på träffen, och rekordet på den gemensamma middagen är nog uppemot 40 deltagare.

Träffen består vanligen av fyra dagar och Abisko Mountain Lodge utgör basecamp och lyxboende i ett.

- Vi har alltid bott på lodgen men ett år åt vi mat och bastade på STF, varför vet jag inte riktigt, tror det var andra året träffen startade, säger Johan Norén.

I år hade inte lodgen öppnat för vintersäsongen ännu, men Dick Johansson och Mina Johansson Dahl som driver hotellet och restaurangen såg till att hålla öppet speciellt för AIA ändå. Dessutom skämde de bort besökarna med god hemlagad mat och fantastisk stämning.

Första dagen pekade termometern ner mot -15 så det var krispigt ute och hårda isar. Eftersom breddgraden innebär att det är dagsljus mellan ungefär 8:30 på morgonen och 14:30 på eftermiddagen (generöst räknat) så är en bra pannlampa lika obligatorisk som första-hjälpen väskan i packningen.

Anmarscherna varierar beroende på turer, men en får vanligen räkna med 30 min till 1,5h beroende på vad en siktar på. Om det inte handlar om att träna teknik “i kurvan” eller nere i canyonen vid STF’s fjällstation. Några av årets mest frekventerade isfall var Stora blå (Njulla), Rihtanjira (ravinen Njulla), Peroxide Blondes (Torneträsk) och givetvis alla fina fall längst in i Gömda dalen.

Bastun är förstås den givna samlingspunkten, tillika officiell debreifing-central när mörkret släckt ner dalen och norrskenet börjat dansa på himlen utanför. Det är här en förhör sig om snöförhållanden, får rapporter om isläget, tar reda vilken sorts coil som är mest populär och kan till och med få nys om skrönor om fastfrusna rep (men sånt måste en fara på plats för att få höra mer om).

I november 2023 är det jubileum då det är exakt ett decennium sedan den första träffen ägde rum.

- På 10-årsjubileumet hoppas vi helt enkelt på deltagarrekord, samt att det kommer att bli en liten överraskning, säger Johan Norén hemlighetsfullt.

Datumen är redan satta, den 23-26 november 2023, så det är bara att kryssa för dagarna i kalendern och börja slipa stegjärnen. Bästa sättet att hålla sig uppdaterat är att gå med i den privata Facebook-gruppen “AIA - Abisko Ice Adventure” där information inför kommande träffar brukar komma upp på höstkanten. Efter uppvärmningen i Norrbotten ser vi nu fram emot en gnistrande fin issäsong 22/23.


Text: Carolina Hawranek

Föregående
Föregående

Årsmötet 2023 hålls i Vinterträdgården på Ålidhem i Umeå

Nästa
Nästa

Julfest med lekar den 10 december